torstai 16. lokakuuta 2014

Pauliina Aholan koulutuksessa ja treeniä

Viime viikonloppuna eli 11. - 12.10.2014 yhdistyksemme järjesti Kemissä wt-kokeen sekä sunnuntaina koulutuksen yhdistyksemme kouluttajille sekä aktiiveille. Tuomarina sekä kouluttajana meillä toimi ihana Pauliina Ahola. Oli mukava päästä pitkästä aikaa koulutettavaksi ja saamaan vinkkejä oman koiran eteenpäin viemiseen. Ajatus oli myös se, että kouluttajat saavat oppia, jota voivat mahdollisesti viedä eteenpäin tulevaisuudessa.

Wt-kokeeseen en Aavaa ilmoittanut, koska ajattelin sillä olevan vielä juoksun tai ainakin sen tuoksuvan vielä voimakkaasti urosten nenään. Ehkä ajatus oli väärä ja olisimmekin voineet startata, mutta.. noh.. nyt näin. Koulutuksen aikana saimme kuitenkin kokeilla pariakin rastia, jotka olivat kokeessa. Linjamarkkeeraus olisi tuottanut meille ongelmia. Sitä saimme sitten harjoitella enemmänkin ja tehtävä kasattiin meille palasista uudelleen, jotta se saatiin onnistumaan. Todella kiva. Linja-kakkosessa tehtävä kasattiin niin, että ensin koiralle heitettiin markkeerauksista se kauimmainen, jonka se nouti. Sen jälkeen likempi heitto, jonka se taas nouti. Tämän jälkeen nämä osat yhdistettiin ja tehtiin kaksi heittoa. Hyvin Aava sitten vihdoin hoksasi hommaa.

Ne rastit mitä emme koulutuksen aikana kokeilleet, kokeilimme sitten myöhemmin, kun kävimme samoilla niityillä treenaamassa yhtenä iltana. Samalla tein uudelleen vanhoja muistipaikkoja hyväksi käyttäen linjatreeniä. Tokihan markkeerauksia piti tehdä. Monia ja eri variaatioita. Hyvin Aava työskenteli. Hieman haparoi ensin linja kakkosissa. Ei ottanut ohjauksista kuin "saa mennä"-signaalin, joten hieman sai pillitellä sitä, että sen sai menemään oikeasti oikeaan suuntaan, eikä sinne minne se halusi.


Uuden opiskelua, lähihakua valuen


Aavan kanssa olemme aiemminkin harjoitelleet lähihakua, se ei sinänsä ollut uusi asia. Olen kuitenkin opettanut lähihaun niin, että koira pysäytetään ja annettaessa lähihaku-signaalia, koira lähtee tekemään lähihakua taakseen tai osoitettuun suuntaan. nyt Pauliina antoi vinkkejä kuinka koiran saa etsimään edestään ja samalla valumaan kohti. Hyvinkin kätevä taito, jos koirassa on sitä vikaa, että se juoksisi alueen ylitse. Tätä en ole vielä ehtinyt kotosalla kokeilla, mutta josko viikonloppuna ehtisi vielä jotain vähän. Termi, jonka opin oli "tanssiva susi". Tämä oli oikein hyvä koiralle opetettava signaali.

Koulutuksessa tehtiin myös kokeessa ollutta walk up-tehtävää. Aava tuntui tykkäävän siitä ihan hirveästi. Se oli tarkkana koko suorituksen ajan. Se markkeerasi tosi tarkasti kaikki ja nouti ne suoraviivaisesti. Kiva oli sen kanssa kulkea parityöskentelyssä. Oman vuoron jälkeenkin se seurasi kauempaa rauhallisena menoa. Tämä tehtävä etenkin oli meille hyvää treeniä tulevaa koitosta varten, mutta myös markkeeraukset ajatelle tulevaa Djurmagazinet cupin viimeistä osakilpailua Kalixissa. Jännittävää lähteä sinne taas. Se on ollut kyllä niin hyvää treeniä meille. Ja siinä todella saa esille, mitä asioita koiran kanssa pitäisi vielä treenata. Meillä se on ollut koko kesän kakkosmarkit (niiden kirottujen vesitöiden lisäksi) Luultavasti vesitreenit on nyt tältä vuodelta treenattu. Talvi tekee kovasti tuloaan. Tällä viikolla pakkasta on ollut aamuisin -4 - -8`C, joten vedet ovat kylmenneet todenteolla. Tänä vuonna ei edelleenkään sorsia saatu, vaikka niitä muutamana iltana kävimme katselemassa. Lämmintä lintua muuten sitten kyllä.

Olemme nyt parina päivänä siis tehneet koulutuksesta napattuja treenejä. Muistipaikoilla linjoja, linjamarkkeja ja pientä ohjausjumppaa. Aava kävi välissä jahdissa juoksentelemassa ja tänään taas ohjauksia pikaisesti kotipihalla. Myös ruokakupilla on taas muistuteltu taakse lähetystä. Josko sille taas tulisi mieleen, että eteen on eteen eikä mitään muuta.

Aavan kanssa startit jäivät vähiin, joten nämä jäljellä olevat ovat varmasti sitäkin jännittävämpiä. Toivottavasti ne menevät edes tyydyttävästi ja Aava tekee "tasonsa" mukaisesti. Eli siis sen mukaan miten se ruukaa yleensä työskennellä. Tämä kuukaisi on vielä joka viikonlopulle jotain koirajuttuja. Ensi kuussa jo rauhoittuu. Mutta, niistä tämän kuun jutuista sitten myöhemmin.


Tuomarimme ja kouluttajamme Pauliina Ahola.


Koulutettavia koirineen.




Aavan kanssa koulutuksen iloa. Kuvan ottanut Laura Pernu.


 
Keskiviikkona Aava pääsi mukaan metsälle Timpan ja Mikon kanssa. Lintuja ei oltu saatu alas, vaikka havaintoja oli ollut. Rutkasti kuitenkin kilometrejä tassujen alle, joka näkyi tämän päivän treenissä yli-rauhallisuutena. Ehkä kuitenkin viikonloppua ajatellen parempi niin, eikä täynnä virtaa ja touhua.


Aava metsällä. Kuvan ottanut Timo Pennanen.




Aava metsällä. Kuvan ottanu Timppa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti