torstai 26. marraskuuta 2015

Porukkatreeni-sunnuntai ja vähän suuntia

Porukkatreeni


Sunnuntaina ajelimme aamupäivällä jälleen Kemiin ja tuttuun paikkaan "väliniitylle" treenaamaan. Osa nuorimmaisista koirista oli ehtinyt jo jotain touhuamaan ennen kuin ehdin paikalle, mutta osalla treenit vasta alkoi. Niille tehtiin luoksetuloharjoituksia häiriön kanssa sekä lähihakua. Hienosti tekivät kaikki. Osalle tilanne ehkä oli uusi, joten se toi oman säväyksensä sitten. Häiriö oli harjoituksessa dami, joka heitettiin koiran taakse. Ohjaaja kutsui koiraa etupuolelta. Tultuaan ohjaajan luokse koira sai hakea damin. Käsky lähetyksessä saattoi olla markkikäsky tai linjalle lähetys; aivan miten ohjaaja halusi. Näille nuoremmille koirille otettiin lisäksi ihan perustottelevaisuusharjoituksia, paikallaan oloa, pujottelua toisen koirien välistä ym. Hieman myös walk up-treeniä niin, että ensin vain käveltiin ja keskityttiin siihen, että koira seuraa hyvin ja linja pysyy suorana. Sen jälkeen heiteltiin dameja edestä ja takaa vuorollaan. Näitä ei haettu kertaakaan, vaan heittäjät noukkivat ne pois. Ajatus oli opetella käännöksiä ja saada koirille maltti siihen, ettei ne pääse kaikkea noutamaan. Kenenkään koirat eivät kai olleet tehneet tuhottomasti noutoja ja ne olivat hyvin rauhallisena rivissä. Treeni oli mielestäni jo kohtalaisen pitkä kestoinen nuorille koirille, mutta hyvin ne vetivät. Aava istui tämän treenin ajan taljansa päällä niityn toisessa päässä. Opetteli vain olemaan. Hieman se oli välillä rauhaton, mutta pääasissa pysyi taljalla.

Vanhemmille koirille oli tarjolla sitten sitä samaa, paitsi lisänä oli laukaukset ja noudot. Osa nouti dameja ja osa ei. Timppa oli ennakkoon vienyt linjamaaleja sinne tänne ja niitä otettiin sitten walk up:n ja markkeerausten välissä. Aava nouti kai kaikkiaan kolme damia, mikä oli suht vähän heitettyjen määrään nähden. Ensimmäisiä se ei hakenut, vaan sen vieressä ollut koira nouti. Hyvin meni Aavalla, enkä kuullut ääntä siitä. Seurata se voisi paremmin. Linja, jonka me otimme oli niityn toisessa päädyssä, alue jäi osittain Timpan auton taakse, joten koiraa oli hetkellisesti vaikea ohjata. Hieman tarkemmin Aava voisi edelleenkin pitää alueen, mutta sitä pitää alkaa treenaamaan enemmän. Itselläni ajatus tämän kaltaiseen treeniin ei suinkaan ollut nostaa koiraa ja kuumentaa sitä, vaan opettaa sitä olemaan rauhassa. Halusin myös kokeilla taannoisen koulutuksen anteja tässä samassa. Timppa nimitti sen koiratanssiksi... mikä nyt ei ehkä aivan täsmännyt siihen ajatukseen mitä haettiin. Ajatus oli kuitenkin katkaista koiran tuijottaminen noutamaan lähtevään koiraan ja sitä kautta katkaista koiran itsensä nostaminen/kuumentaminen. Pienellä leikillä oikealla hetkellä koiran kanssa saada koira keskittymään muihin asioihin ja ohjaajan tarjoamaan "kivaan". No liekö sitten onnistui, mutta ainakin Aavasta oli kivaa ja se oli sille totutusta poikkeavaa, hieman yllättävää ja kaavaa rikkovaa. Timpalla oli Reiska picking up-koirana treenissä ja sekin oli tosi hyvää treeniä siinä samalla. Reiska oli intoa täynnä. Vihdoin se pääsee treenailemaan sairastelujen jälkeen. Mukava nähdä se kunnossa taas. :)

Minusta tämä oli taas todella hyvä treeni ja toivottavasti näitä porukkatreenejä tulee pitkin talvea tasaisesti.

 

Suuntia

Kuten tuossa jossain aiemmassa postauksessa mainitsinkin, että mietin opettavani Aavalle suuntia sanallisella käskyllä nyt sitten kuitenkin. Aiemmin olin sitä mieltä, ettei niitä tarvita, mutta muutamia tilanteita on tullut eteen, joissa olen miettinyt, että niistä olisi ollut apua. Olen useampana ruokakertana opetellut Aavan kanssa vasenta puolta ja tänään kävin pikaisesti ulkona ottamassa perus-suuntatreeniä palloilla. Hyvin hoksasi kyllä. Kädet olivat itsellä välillä jopa taskussa, jotta koira ei saisi niistä apuja, vaan näkisin onko se sisäistänyt käskyn. Välillä meinasi lähteä väärälle pallolle, mutta jako oli ehkä 1/10.

Hieman otimme lisäksi lähihakua takapihan pusikosta löytyneissä risukoissa. Nuo molemmat treenit näytti olevan Aavalle tosi kivoja ja palautuksissa oli nauravainen koira.


Joka päivä yritän katsella joko Aavan juoksu alkaisi, mutta ei ole vielä näkynyt. Lueskellut koirapalstoilta, että nyt on muillakin ollut juoksuja hukassa. Mikään hormoonihiirihän Aava ei ole ollut, että sen puoleen en epäile mitään "häiriöitä". Nyt vain joku/jotku asiat ovat saaneet sen juoksua lykkäämään. Kuitenkin, kyllähän ne sieltä joskus tulee. Seuraavaan juoksuun on kuitenkin tarkoitus astuttaa, tulee se sitten milloin tulee. Hoputtaahan tuota ei voi.. :D Kärsivällisyyttä vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti