lauantai 8. marraskuuta 2014

Talvikauden starttitreeni

Tänään taas kello soimassa aamutuimaan, jotta ehti pakata tarvittavan määrän (ja vähän ylimääräistäkin) lämmintä vaatetusta ym mukaan. Pakkauksen jälkeen suunta kohti Kalixia. Pakkasta oli aivan kirpsakasti, joten talvifiiliksiin pääsi kyllä nopeasti.

Treenin aiheena oli A-koetreeni, joten sen suuntaisia tehtäviä oli suunniteltu. Drive-tyyppisesti markkeerauksia ja lisäksi hakua. Meidän ryhmässä oli kolme koiraa. Aava&minä, Klura&Annika, Skoja&Karina.

Treeni aloitettiin sillä, että jokainen koirakko vei hakualueelle neljä pientä damia. Jätin Aavan pienen matkan päähän alueesta ja kävin viemässä damit alueelle. Tämän jälkeen palattiin koirien kanssa alueelle, josta katsottiin "driven" markkeeraukset. Laukaus & heitto. Nämä tulivat siis selkeille alueille, kukin maali selkeissä suunnissa. Yksi montun toiselle puolella, toinen viistoon linjaan loivan mäen päälle, kolmas hieman alas viettävään maastoon sekä neljäs hieman alas viistoon viettävään maastoon. Kaikissa näissä oli oja tai monttu ylitettävänä. Jokainen koirakko otti vuorollaan dameja noilta paikoilta linjalla/ohjaus. Kuitenkin niin, ettei samalle paikalle lähetetty heti perään koiraa. Tästä olisi ollut liian suuri hyöty koirakolle, eikä se olisi suorittanut tehtävää tavallaan itse, vaan vahvalla avulla.

Montun yli lähettäessä oli pieni vaara, että koira lähtisi kiertämään joko mennessä tai palauttaessa, mutta Aavalla sitä ongelmaa ei tullut. Päivän aikana kuitenkin jokunen koira näin toimi. Viistossa linjassa alasviettävään mäkeen Aavalla oli hieman ongelmia löytää oikea alue. Sillä on hieman samaa ongelmaa ollut aiemminkin nähtävissä viistoissa, joissa on oja ylitettävänä. Se jollain tapaa hukkaa suuntansa ja fokuksensa hypyn jälkeen. Dami kuitenkin saatiin tuostakin ylös. Päivän aikana tuli muitakin pieniä ja isoja asioita vastaan, joita on syytä vielä treenata.

Yksi näistä oli haku. Hakualue sijaitsi lähetyskohdasta etäällä, joten lähetin koiran kohti sitä linjalla. Pysäytin alueen rajalla ja annoin etsi käskyn. Viimeisellä lähetyksellä hakualueelle Aava ei tökännyt nenäänsä heti damiin ja se juoksenteli ympäri aluetta. Se ei mielestäni keskittynyt tarpeeksi työhönsä. Juoksi ehkä, mutta hakiko se? Se tuli muutamia kertoja kyselemään apuja ja komensin sen takaisin töihin. Tiedä olisiko tätä ongelmaa tullut, jos olisin sen eteen-käskyn sijaan lähettänyt alunperinkin etsi-käskyllä. Vaikea sanoa, mutta tuo oli Timpan diagnoosi asiasta.

Toinen asia mikä vaatii nyt treeniä lisää oli taakse lähetys. Aava oli kaukana niityllä ja alkoi selkeästi hakea liian aikaisin, liian läheltä. Varmasti edellisten damien korkeudelta. Matkaa kuitenkin tuli jatkaa eteenpäin. Tämä oli tarkoituksella treenissä rakennettu asia. Osa dameista heitettiin likelle (4) ja osa niistä vielä hieman eteenpäin (4kpl). Aava tapansa mukaan pysähtyi hyvin pilliin. Joka kerta. Vaikeutta sille aiheutti eteen-käskyn toteuttaminen oikein pysäytyksen jälkeen. Eli ei niinkään uusi treenattava asia. Tätähän sen kanssa on treenattu jo pitkään ja se on sen hyvin hallinnutkin. Se vain tuntuu nyt jostain syystä kärsineen. Timppa meinasi, että liikaa sivusuuntien treenausta. Eteen lähettäessä koira valitsi poiketa suunnasta käännöksen jälkeen. Eli sillä ei selkeää fokusta ollut siitä minne se oli menossa. Lopputulos oli ainakin omaan silmään hyvin epäpuhdas.. vaikkakin damit tulivat talteen. Mielikuva vain jäi itselle, että koira päätyi dameille enemmän tuurilla kuin taidolla.

Näitäpä nyt sitten. Hakua voi treenata varmasti vielä pitkään ja keppi-jumppaahan voi viedä läpi talven. Haku nyt kaikin puolin on monella koiralla ailahtelevaa. Ainakin Aavalla on. Välillä hakee hyvin ja tehokkaasti ja välillä juoksentelee enemmän. Ärsyttävä piirre tietenkin tuo kysely, mutta onneksi se oli ja on vielä aika pienissä kengissä. Pitää yrittää rakentaa treenit niin, ettei se ainakaan ruoki sitä enempää.

Muuten Aava teki kyllä kivaa työtä. Kasvattaja "tuomitsi" meille sertin ;) ... ja usean tehtävän jälkeen kuulin selän takaan "bra Maarit" tai "tjusig". Tuntui kyllä mukavalle saada positiivista palautetta onnistumisista. Päivä oli hieno; mukava ilma, ihanien ystävien kanssa treenausta. Kotiin tullessa osa fiiliksestä katosi.. osin väsymyksen takia, mutta viimeistään kun orastava flunssa laittoi nenän tukkoon ja olon pehmeäksi. Toivottavasti pian kuitenkin treenaamme lisää, eikä silloin mikään saa pilata fiilistä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti