perjantai 27. joulukuuta 2013

Aavan treeniä sisätiloissa

Osa ihmisistä tuudittautuu siihen, että talvi voi olla treenitöntä aikaa lumen, pakkasen ym syiden takia. Ei meillä. Meillä se olisi mielikuvituksen puutetta. Meillä treenattiin viime talvi läpeensä ja niin tehdään tänäkin talvena. Oli se sitten sisä- tai ulkotreeniä. Sisällähän on eri helppo ottaa pieni treenihetki siellä täällä. Välissä voi tirpassa vaikka kaffit ja ottaa uudelleen.

Tänään Aavan treeniohjelmaan on kuulunut luoksetulopillin vahvistusta, luovutusta, seuraamista, rauhoittumista minun ympärilläni sekä aidan ylitystä. Ihan kivasti meni kokonaisuudessaan. Lista näyttää pitkältä, mutta todellisuudessa ne on nivottu osaksi toista harjoitusta loppujen lopuksi ja seuraaminenhan tuli harjoitusten välissä kävellessä hieman sisällä. Pieni muistutus erillään kaikissa ensin. Noita samoja asioitahan olemme koirien kanssa harjoitelleet koko niiden eliniän, joten uuden opettamisesta ei ollut minkään kohdalla kyse; ei edes hypyn. Sitä olemme treenanneet ulkona mm. toko-aidalla. Innostusta hain jälleen Keith Matthewsin dvd:stä. Mukava huomata, että on onnistunut treenaamaan samoja asioita jo aiemminkin eli vielä en ehkä ole Aavaani pilannut.

Damin pitäminen ja rauhallisena olo


Kutsuin Aavan luokse ja kehoitin sitä istumaan ja vaadin sitä rauhoittumaan. Silitin ja hieroin sen korvia ja muutenkin pään sekä kaulan seutua, jotta se kokisi hyvänä asiana lähelläni olon ja rauhoittuisi. Tämä toimikin hyvin. Aavaa silittäessäni keskityin lisäksi nostamaan sen päätä hyvään luovutusasentoon. Tämä sama kun pitäisi olla se asento, josta toivon koiran damin/riistan minulle luovuttavan. Aavalle tämä tuntui olevan hieman vastenmielistä ja sama pään kääntely alkoi, jota olen nähnyt ja kokenut damin kanssa. Kokeilin myös damin pitämistä. Eli tuohon aiempaan lisäsin vain damin suuhun pidä-käskyllä. Virvelöinti alkoi välittömästi ja samalla koiran rauhoittaminen. Treenaamme siis tätäkin nyt aktiivisemmin ilman damia ja damin kanssa,  jotta koira oppisi paremmin luottamaan siihen, että luokseni tullaan, istutaan rauhassa, dami on suussa tai se otetaan ja se saa hyvittelyjä.

Luoksetulopilli


Luoksetulopilliä vahvistin niin, että jätin aavan istumaan ja kävelin itse toiseen päähän taloa. Niin suuri kun talomme onkin, mutta tulee siinä silti asia selväksi. ;) Hyvällä kelillä otamme ulkona sitten. No kuitenkin, toisessa päässä taloa olin kasvot koiraan päin ja vihelsin luoksetulo-käskyn, joka on minulla kaksi peräkkäistä vihellystä. Tarpeen tullen sitä voi toistaa koiran jo liikkuessakin. Mikäli tämä tyyli alkoi näyttää varmalta tein samalla tavalla, mutta käänsinkin selän koiraan päin ja pillitin. Tässä Aavalla oli aluksi taas tajuamista. Se on sen osannut tehdä aiemmin aivan hyvin, joten päätelmä on.. lisää perustreeniä ja jatkuvasti toistoja koko treenikauden ajan. Näin asia saadaan varmaksi ja pysyväksi muistiin.

Kun Aava ymmärsi hyvin luoksetulopillityksen myös selkä siihen päin lisäsin väliin damin, jonka luovutusta olin harjoitellut siis erillään jo aiemmin. Tipautin damin lattialle, kävelin talon päähän ja jäin selin. Sen jälkeen vihelsin pillillä. Aavan lähti tulemaan luokse, nappasi damin matkalta ja luovutti. Pari toistoa tämän kanssa.

Aidan ylitys


Aidan ylityksen harjoittelemisen aloitimme niin, että kaadoin meidän eteiskäytävän suulle tuolin nurin. Siinä selkänoja on reipas puolimetriä korkea/leveä. Se oli hyvä alku. Heitin damin sen yli eteiseen ja annoin Aavalle luvan noutaa markkeeraus. Hyvin meni. Jopa liian helposti. Hetken mietittyäni ja saatuani vinkkauksen meillä löytyvistä lapsiporteista, ei muuta kuin tuumasta toimeen. Portti kiinni kodinhoitohuoneesta. Aava sivulle ja dami yli. Sitten toivomaan koirakin yli.. :D Menihän se. Takaisin tulo dami suussa oli työläämpää ja koiraa joutui rohkaisemaan voimakkaasti yli. Kerran autoin sen niskasta tukien. Sain tässä käteeni vähän raapaisuja, mutta pääasia, että yli meni ja tuli. Sama uudelleen ja Aava hoiti homman molemmin päin. Kiva. Tuota on kuitenkin treenattava vielä ja paljon erilaisilla esteillä. Puita, portteja, aitoja, kivikasoja jne. Kiva nähdä, että koira pystyy tuohon. Hyvä treenipäivä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti