tiistai 31. joulukuuta 2013

Aavan ohjaustreeniä Digipoliksessa

Aavan kanssa ajeltiin illalla Kemiin. Palautimme joitain tavaroita ja samalla ajattelin ottaa pienen treenin. Digipoliksen parkkipaikka oli edelleen jäinen. Nyt sinne oli toki laitettu sepeliä ihan lapio tolkulla ja se sai ajattelemaan koiran tassujen kestävyyttä. Päätin kuitenkin tehdä lyhyillä matkoilla ohjauksia.

Suuntia


Aloitin niin että, kävelin Aavan kanssa linjalle ja siitä ensin oikealle, heitin damin ja kävelin sitten vasemmalle puolelle, tehden saman. Sen jälkeen palasin koiran kanssa keskelle linjaa. Otin hihnan pois ja jätin koiran käskyllä siihen. Itse kävelin koirasta pois päin ehkä noin 10m. Pilliin vihellys eli huomio koiralle. Liikkeessähän tämä olisi pysäytys eli piiiitkä vihellys pilliin. Aiemmista tavoistani poiketen en nostanutkaan kättä ylös, vaan ajattelin huomiovihellyksen riittävän. Valitsin suunnan johon koirani ensin lähetän. Vähän käsien hieromista yhteen, hartioiden rentoutus ja napakka käsky "jo", samalla kun vein käteni sivulle siihen suuntaan, johon koiran halusin lähtevän. Kädessäni minulla oli valkoinen hanska. Se tuntui koiralle näkyvän, kun se niin päättäväisesti oikeaan suuntaan lähti. Palautus oli Aavamaisen rupelointia, mutta käteen.

Palautuksen jälkeen laitoin koiran taas hihnaan ja vein jälleen linjan keskipisteelle. Palasin lähetyspaikalleni ja annoin käskyn noutaa vasemman puoleisen damin.

Tein samallalailla seuraavatkin harjoitukset, paitsi menin itse kauemmaksi koirasta. Periaatteessa tein siis kolme sivu-harjoitusta, lähetys eri matkoilta. Hyvin meni. Aava lähti heti käskystä, ei yrittänytkään väärään suuntaan, eikä yrittänyt ennakoida eli nytkyä johonkin suuntaan paikoiltaan.

Tämän harjoitteen jälkeen otin hieman luoksetulo-pillityksiä selkä koiraan päin. Koira lähti liikeelle ehkä toisen pillityksen jälkeen. Minusta Aavalla luoksetulo-pilli on kuitenkin selvä. Harjoitellaan silloin tällöin talven aikana.

 

Taakse lähetyksiä


Muutaman luoksetuloharjoituksen jälkeen tuntui, että jotain voisi vielä tehdä. Niimpä kävin kävelemässä Aavan kanssa linjan, jonka päähän heitin jälleen damin. Tulin koiran kanssa noin puoleen väliin tätä linjaa, jätin koiran ja jatkoin matkaa itse lähetyspaikalle. Pilliin "huomio". Hieman käsien hieromista ennen lähetystä ja sitten käsi kohti taivasta samalla antaen käskyn "eteen". Siittähän Aava sitten lähti. Haki damin ja palautti. Hieman rauhallisemmin jo. Tämän toistin toisenkin kerran. Tällä kertaa neuvoja kuunnelleena heitin damin koirasta hieman viistoon, jotta se kääntyessään käden suuntaisesti kääntyisi suoraan damin kohdalta. Aava kuitenkin kääntyikin lähetyksessä ns. väärään suuntaan, joten ajatus tästä romuttui heti. Se ei kuitenkaan ollut harjoitus, joten annoin tuon kääntymisasian olla. Harjoitella niitä lisää toisessa kohtaa.

Linja


Lopuksi päätin vielä tehdä yhden pitkähkön suoran linjan parkkipaikan lävitse. Jälleen motivoin damin koiran kanssa. Kävelimme toiseen päähän parkkista ja annoin Aavalle luvan noutoon pitämällä kättä sen kuonon vieressä , suunta damille. Aava suoritti tehtävän helposti.

Kaiken kaikkiaan kiva perustreeni. Soppelin säpäkkä, mutta silti tapahtumia.

Videoista löytyy pätkä Aavan hyppyharjoituksesta tältä aamulta 31.12.2013 sekä pitkähkö linja. Linja videossa on tapahtunut jotain mystistä. Se alkaa uudelleen palautuksen jälkeen eli se on kopioitunut perään uudelleen.  Kertaus on opintojen äiti, mutta todellisuudessa Aava teki vain yhden tuollaisen linjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti