tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kolmen päivän treenimaraton


Otsikko kuulostaa ehkä hurjemmalta kuin voisi ajatella. Olemme Aavan kanssa nyt kuitenkin käyneet kolmena päivänä peräkkäin vähän treenaamassa Laivajärven laavulla. Sunnuntaina hieman pidemmän session ja ma+ti lyhempi treeni aamupäivällä. Sunnuntaina meillä oli laavulla yhdistyksen yhteistreenit, jossa tehtiin kolmen koiran kanssa linja (x3), lähihaku, markeerausyhdistelmä. Siinä pisin ja mielestäni hankalin linja, jäi sen verta kalvaamaan mieltä, että heti maanantaina Ickyn lähtiessä hoitoon, pakkasin tavarat sekä koiran autoon ja uudelleen tekemään sitä linjaa. Tänään tiistaina ei ollut ajatus treenata, mutta painostuksen alla lähdin sitten tekemään jälleen linjaa samoille huudeille. Ja kannatti mennä, hyvä oli treeni.


 

Sunnuntain treeni


Aava teki ensin muutamia markkeerauksia haulikon säestämänä linjan alla olevaan taimikkoon. Se onnistui helpoimmissa ihan ok, mutta kun muutamia oli tippunut yhdelle alueella, suht likelle kelkkauran reunaa, sille oli jotenkin vaikea tajuta, että yksi dami menikin paaaaljon kauemmaksi siitä alueesta. Ehkä se ei sitä nähnyt tai ehkä näki, mutta ei se sitä löytänyt. Tumma dami, tummaa metsää vasten saattoi mennä ohitse. Oli kuitenkin hyvä treenata pitkästä aikaa taas haulikon kanssa. Aavalla on välillä sitä, että se pamauksen tullessa "hyppää" hieman eteenpäin. Tätähän ei todellakaan haluta. Lisäksi loppukaudesta viime vuonna olin huomaavinani pientä ampujien karttamista Aavan taholta. Se kyllä suoritti tehtävät, mutta se ei tehnyt niitä niin suoraviivaisesti kuin normaalisti. Pari kertaa korjasin Aavan paikkaa laukauksen jälkeen, mutta sitten se olikin aika maltillisesti tilanteessa.

Kaikille koirille motivoitiin kaikki kolme linjapaikkaa lähetyspaikalta. Mukana oli Aava (alo-avo), uros-labbis (voi) ja narttu-labbis (avo) eli painittiin itseämme kovemmassa joukossa.. :D Otin Aavan kanssa riskin, enkä käyny motivoimassa linjoja likempää, vaan jäin samaan riviin poikien kanssa. Ehkä olisi kannattanut tai ehkä asialla ei ollut merkitystä lopputuloksessa. Mielestäni Aavan kohdalla merkitys oli, että se teki linjan narttu-labbiksen jälkeen. Itse ajattelin, että koira menee linjan suht suoraviivaisesti, jolloin Aavalla on hyvä pohja lähteä "perässä" linjalle. Niin ei kuitenkaan käynytkään, vaan koira jäi linjalla olleeseen risukko-taimikkoon sahaamaan ja sen saaminen maalidameille oli hieman työlästä. Aavan lähtiessä linjalle, se eteni siihen pisteeseen saakka varsin hyvin, mutta sitten se jäi samalla tavalla siihen sahaamaan ja haistelemaan, eikä sitä saanut etenemään enää. Sivusta katsojan muistin mukaan Aava olisi sen kerran lähtenyt käskystä eteen, mutta sen jälkeen se vain pyrki tulemaan pois alueelta. Epävarmuus oli kampannut sen. :( Kahlasin sen kanssa lähemmäksi ja lähetin sen siitä, lopputulos ei vieläkään ollut sitä mitä piti ja kahlasin vielä likemmäksi maalia. Sillä kerralla se taisi jopa mennä perille saakka löytäen damin.

Tuon sähläyslinjan jälkeen otettiin toinen vasemmalla puolella oleva linja ja sitten oikealla puolella oleva. Aavan saaminen linjojen jälkeen lähihakuun oli suht vaivatonta. Se lähti vanhaa linjaa pitkin, pysäytin sen ja annoin käskyn sivulle lähihakualueelle ja lähihakupillitystä perillä. Se löysi nopeasti pikkudamin ja toi sen perille.

Lopuksi vielä pari markkeerausta viereiseen metikköön damitykillä. Aavan damit tippuivat syvälle kuusikkoon, mutta Aava kaivoi ne ohjaajan skeptisyydestä huolimatta hyvin esille.

Yhteenvetona kuitenkin treenissä jäi pahasti vaivaamaan mieltä pieleen mennyt linja. Kuitenkin, matkana sen ei pitänyt olla Aavalle ongelma. Hankaluus siinä tuli mielestäni jostain muusta syystä. Lisäksi minusta Aavan tämän hetkinen juoksu tuntuu vievän siitä sen parhaimman terän ja tarkkuuden. Se ei ole niin tarkka markkeerausalueen perkuussa tai osoita valpastumista linjalle lähetyksessä. Palautusvauhti oli hieman hidas myös. Olen kuitenkin sitä mieltä, että juoksun piikkiin ei asioita ihan herkästi laiteta meillä. Voihan ne siellä vaikuttaa, mutta kyllä koiran pitäisi kyetä juoksusta huolimatta työskentelmään aivan ohjaajansa hermoja repimättä riekaleiksi. Tämähän on tietenkin aivan koira kohtaista, miten ne juoksuihinsa reagoi ja harjoitteet tulisi juoksun aikana mitoittaa sen mukaisiksi. Tässä tietenkin avainasemassa ohjaajan kyky lukea ja tuntea koiransa.


Maanantain treeni


Maanantai-aamuna ajeltiin Aavan kanssa tosiaan taas laavulle ja hiihtelin sen kanssa sille heikommin menneelle linjamaalille. Jätin koiran sen puskan kohdalle, jolla se alkoi sunnuntaina sahaaman ja kävin motivoimassa damit (3kpl) sinne eempänä olevalle maalille. Mustat keskikokoiset damit oli nyt käytössä. Palatessa vein sunnuntaiselle lähihakupaikalle myös kolme pientä damia. Damien jättämisen jälkeen palasin Aavan kanssa puoleen väliin linjaa, katsoen sunnuntaista lähetyspaikkaa, suurinpiirtein lähihakupaikan tasalle. Lähetin siitä Aavan ensimmäisen kerran. Aava meni suoraan dameille hidastelematta missään kohtaa. Palautuskin oli ok. Siirryimme linjalla kauemmaksi maalista ja lähetin Aavan uudelleen. Jälleen hyvä suoritus, vaikka lähihakualuekkin jäi nyt paremmin koiran näköpiiriin. Viimesen damin lähetin koiran hakemaan ns. alkuperäiseltä lähetyspaikalta. Paloittelin sunnuntaisen linjan siis kolmeen osaan, rakensin harjoituksen uudelleen koiran muistiin tällä tavoin. Lähetin koiraa vain aina kauempaa linjalle.

Yhden lähihakudamin haetutin siitä samalta linjalta. Aava lähti aiemmin mentyä linjaa, vaikka kohdistin sitä enemmän oikealle siitä. Pysäytin sen alueen tasalla ja annoin jälleen selkeän käskyn sivulle ja pillitystä kun se oli alueella. Muut kaksi lähihakudamia haetutin toiselta reunalta tienpäältä lähettäen. Aava meni nekin mukavasti, hangessa kahlaten.

Tietä kävellessä heitin sille väliltä taimikkoon vielä yhden markkeerauksen. Se oli ihan selkeä, helpohko markkeeraus, joka ei tuottanut Aavalle ongelmaa.


Tiistain treeni


Ja eiköhän jälleen; huomaan itseni kiireessä tekemässä lähtöä treeniin ennen kuin Icky pitää hoidosta hakea. Ajatus ei ollut edes lähteä, mutta sain neuvoksi, että kannattaa. :D Olihan se sievä ilmakin.

Tein Aavalle samalla tavalla kuin aiemminkin linjan ja lähihaun samaan ryteikköön välillä. Nyt jätin sen vain huomattavasti kauemmaksi istumaan kun kävin hiihdellen motivoimassa damit. Nyt jaoin linjan kahteen osaan. Haetutin sillä ensin kaksi damia linjalta siirtyen toisella lähetyksellä kauemmaksi. Sitten ohjasin sen lähihakualueelle, pysäytys linjalla+ohjaus oikealle+lähihakupillitys. Ja sen jälkeen perään se viimeinen linjadami. Jännitin siinä, että alkaako se ennakoimaan perille asti menoa vai himmaileeko siinä kohtaa jossa sen juuri edellisellä lähetyksellä pysäytin, mutta Aava painoi perille saakka nuuhkaisematta matkalla maastoa. Perillä se joutui hetken etsimään damia, mutta pysyi hyvin alueella. Hienosti teki tehtävät.

Päätin lähettää Aavan kahdelle viimeisellä lähihakudamille metsän toisesta reunasta kulmittain. Kävelin tietä sinne ja lähetin aavan viistosti ojan yli kohti karahkoja. Ensimmäisellä lähetyksellä Aava keksi ihan oman linjan päästä perille upottavasta hangesta johtuen, mutta sillä oli selvästi tiedossa mihin se oli menossa ja se olikin paluumatkalla ennen kuin huomasinkaan.


Virheistä oppii, molemmat


Toisella lähihakualueen lähetyksellä Aavan linja oli jo suorempi kohteeseen. Se ei kuitenkaan heti löytänyt piilossa ollutta damia. Olisiko ollut se dami, jonka päälle raavin hieman lumen alta pilkottavaa mätästä ja painoin sitä puunjuureen. ;) Sitä en kuitenkaan sitten havainnut tarpeeksi nopeaa, että Aava jätti alueen. Näin vilauksen siitä pienen törmän takana ja seuraavan kerran sen matkalla kohti linjapaikkaa. Pysäytin sen ja kutsuin luokse. Lähihakupaikan tasalla pysäytin sen ja annoin käskyn vasemmalle ja kun se päätyi alueelle annoin lähihakua tiiviisti, lähes niin kauan että uskoin sen löytäneen damin ja koira ilmestyi hetken päästä, silmin nähden iloisena esille, tulossa kohti. Hyvää tässä harjoitteessa oli, että kun Aava poikkesi annetusta tehtävästä eli teki väärin, sen pääsi korjaamaan ja mikä parasta.. korjaaminen onnistui. Näin sain koiralle vahvistettu toivottavasti sitä, että "minä sanoin; hae siitä", kun palautin sen ohjaamalla takaisin alueelle ja dami löytyi sieltä.



Oranssit linjoja ja punaisen sisällä lähihakualue



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti