sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Arctic ice-training

Övre Vojakkala 18.1.2014
 
Haparanda Övre Vojakkala, pakkasta -28`C, kuulas pakkaspäivä, damit, koirat ja karvalakissa hytisevä ohjaaja. Näillä mentiin.


Mustan treeni


Ensin tein Aavan kanssa vallin ylitystreeniä. Käskynä oli "yli" ja paikkana niitylle kasattu lumivalli. Mikä huippu paikka. Jätin Aavan istumaan ja kävelin hieman vallista ohitse ja heitin sille sinne markaarauksen. Sitten palasin koiralle ja näytin kädellä suunnan samalla kun lähetin sen. Aava yritti kiertää kasan, joten otin sen takaisin. Helppoa tietä ei ole. Otin pari askelta kohti vallia ja lähetin koiran uudelleen. Nyt se meni hyvin yli, mutta kiersi takaisin. Ei hyvä. Tein uudelleen. Nyt mentiin hyvin yli heti, mutta takaisin olisi tahtonut taas kiertää. Ei, sitä ei sallittu. Ei kun koira takaisin sinne mistä se damin nappasi ja itse kiersin takaisin vallin toiselle puolelle ja annoin uudelleen käskyn "yli". Yli tuli hienosti. Tein useamman toiston. Välillä jätin sen istumaan dami suussa ja kutsuin vain yli, välillä otin heiton vallin yli ja lähetin koiran. Vahvistin käskyä kun näin koiralla olevan damin suussaan. Alkoi jo pelittämään hienosti. Lisää harjoitusta. Tuossa vallissa oli se huonopuoli tietenkin, että se oli sellainen "nyppylä". Mikäli se olisi ollut pidemmän "muurimainen" ei kiertomahdollisuutta olisi. Tälläinen me laitetaan tilaukseen, kun saattuu olemaan tallissa sellainen bobcat ja siihen koneeseen innokas kuski.. ;)

Ylitystreenin jälkeen otin Aavalle jo tuttua linjaa. Jätin koiran jälleen istumaan ja lähdin itse tarpomaan kohti linjamaalia. Heitin damit sinne raakkuen ja läpsyttelin vielä käsiä varmistukseksi. Heitin neljä valkoiseksi naamioitua damia. Kävelin linjan noin puoleen väliin linjaa myöten ja nousin sitten sivusta pihatielle. Näin loin koiralle hieman häiriötä reitille. Se olisi voinut saada idean lähteä kiertämään jälkiäni, mutta näin se ei missään vaiheessa tehnyt. Sitten koira linjalla tieltä. Aava lähti suoraviivaisesti damille, nappasi damin ja tuli takaisin. Menimme sitten ojan toiselle puolelle ladon kohdalle ja lähetin uusiksi. Hyvin meni suoraviivaisesti yli ojan ja jatkoi matkaansa kyselemättä. Palautuksen jälkeen otimme taas askelia taakse hevosaitauksen viereen. Neljännellekkin damille jäi vielä hieman matkaa ottaa takapakkia matkassa, joten mehän otimme. Hienosti Aava haki kaikki neljä. Viimeisen damin heitin vielä tarkoituksella hieman erilleen muista kolmesta, joten Aavan piti sitä hetki hakea ja se jopa mahdollisesti kuunteli lähihakupillitystä.

Palatessani takaisin kotipihaa kohden heittelin Aavalle muutamia "palkkadameja". Eli se sai ampaista heiton perään heti ja oikein telmiä hangessa. Mutta, apropoo, Aavapa hukkasi yhden damin hankeen. Se nuuski ja nuuski. Kävi tarkastus pistoja pari siellä täällä ja palasi taas alueelle. Tästäpä idea; vahvistaa lähihakua. Pillitin koiralle lähihaku-pillitystä samalla kun se intensiivisesti nuuski maata. Vihdoin lähihaku tuotti tulosta ja dami löytyi. Onnen päivä.. :D Mutta, huippu tilaisuus treenata tuollaista tuli ihan itsekseen ja siitä muotoutui todella hyvä lopetus muutenkin hyvin menneelle treenille. Tuota pitänee käyttää muutenkin uudelleen. Lumi-lähihaku.

Keskityin treenissä myös jälleen palautuksiin. Eli ilman virvelöintiä ja käteen. Otin avuksi palkan, jotta saan varmasti palautukset hyvin. Se toimikin varsin mainiosti. Otamme siis Aavan kanssa askeleen taakse sen kanssa. Liivin taskuun nameja ja treeniin.



Kuurainen Aava treenin jälkeen




Punaturkin treeni



Treenin alkaessa keskityin Zurin kanssa seuraamiseen. Se huiteli ovesta päästyään missä sattuu, joten napakalla komennolla se sivulle ja seuraamista, jotta se hoksasi, että ulos tultiin töihin, ei pelkästään huvittelemaan tällä kertaa.

Zurin kanssa otimme muutamia markkeerauksia vallien väliin. Ensimmäisen heiton se näki kyllä tarkasti, mutta keksikin välillä jotain muuta, joten sen se nouti vasta toisella lähetyksellä. Tein Zurillekkin tänään useita toistoja markkeerauksien kanssa. Se paransi kovasti loppua kohden. Sen vaikeus oli tänään ymmärtää, että damit tippuivat lähemmäksi kuin se luuli. Eli se kulutti turhaan energiaansa etsimällä vääriltä alueilta. Se kuitenkin löysi damit aina loppujen lopuksi, mikä oli hyvä. Selvästi näki, että se on tottunut käyttämään silmiään nenänsä sijaan, joten tälläinen talvitreeni teki sille hyvää. Hieman kun ilmat lauhtuvat otan sen kanssa lisää tälläisiä. Nyt Zurin tassuja palelsi. Yhdellä markkeerauksella se jäi kylmäänsä niin jumiin ettei se mielestään voinut liikkua. Nosteli vain jalkojaan ja loikki kohti. Rohkaisin sitä etsimään damin siitäkin huolimatta, että palelsi. Menin itse alueelle ja annoin lähihakupillitystä, joka selvästi innosti koiraa taas töihin ja kylmä unohtui. Tein tuon jälkeen vielä pari markkeerausta, jotta niistä jäisi mukava kuva. Ne se hakikin todella hyvin.

Zuri palautti Zuppuramaiseen tyyliinsä kauniista ja rauhallisesti käteen. :) Zurille myös palkaksi hieman paukkunoutoja. Niistä se pitää. Saa ryntäillä miten sattuu.. :D



Zuri tarkkana markkeerauksessa


Zurin markkeerauspalautus




1 kommentti: